Uloguj se

Deli

Nazad na blog

Održan drugi po redu SME forum u Novom Sadu

U utorak, 16. maja u prostorijama Privredne komore Vojvodine u Novom Sadu organizovali smo drugi po redu SME forum posvećen temama šansi i izazova malih i srednjih preduzeća.

Ovogodišnji forum pod nazivom (r)Evolucija MSP sektora kroz prizmu ljudskog kapitala je sadržao dve panel diskusije: Retencija 360°: Od motivacije do kulture organizacije i International Mobility: Kako pronaći i zaposliti kadrove iz inostranstva? Ulogu moderatora foruma imao je operativni direktor Manpower kompanije, Damir Nađ.


 


O temi retencije u malim i srednjim preduzećima, značaju i benefitima dobro postavljene strategije, merenju uspeha iste, izazovima kao i dobrim primerima i praksama u MSP sektoru diskutovali su naši sjajni panelisti Aleksandra Anđelić, HR menadžerka, Mikrotec Optika i Srđan Dinulović, Izvršni direktor Assert International. Aleksandra je istakla da je preko 30% zaposlenih u kompaniji tu preko 10 godina što je rezultat holističkoga pristupa čime se vode prilikom zaposlenja novih kandidata, posveti se pažnja  svakom pojedincu i njegovoj ličnosti, što mu kasnije mnogo olakšava početak rada u firmi. Srđan je naglasio da je iskrenost i jasna vizija kompanije je važna, viša svrha u firmi je ono što zadržava zaposlene. Retencija i motivacija ne sme biti samo finansijske prirode, ljudski kontakt i sentiment je presudan u poslu. Takođe, agilnost u retenciji podrazumeva personalizaciju i fleksibilan pristup zaposlenima.


 


U drugom delu foruma, posvetili smo se sve aktuelnijoj temi obezbeđivanja kadrova iz inostranstva. Dejan Borić, Legal Advisory, Magna i Srđan Milić, operativni direktor, MPS Integration su sa nama podelili iskustvo ovog procesa iz dve perspektive. Dejan je sa nama podelio pozitivno iskustvo kompanije Magna koja je kao deo svoje dugoročne strategije zaposlila 20 kandidata iz Šri Lanke, kao i o kojim sve faktorima su vodili računa prilikom asimilacije zaposlenih – kulturološki momenat, pojašnjenje lokalnom stanovništvu kao i već zaposlenim kolegama ulogu podrške i pomoći novozaposlenih. Srđan je istakao značaj podrške partnera agencije u ovom procesu, kao i ključne faktore uspešnog procesa: poznavanje i praćenje zakonskih regulativa, dobra selekcija, regrutacija i procena kandidata kao i kulturna integracija radnika. Zaključili smo da je International Mobility sadašnjost na tržištu rada.


 


Nakon oba panela, usledio je networking deo gde smo nastavili da delimo iskustva, trendove i dobre prakse sa ciljem da dođemo do korisnih uvida za još uspešnije strategije poslovanja.


 


Partneri projekta: Razvojna Agencija Vojvodine, Privredna komora Vojvodine, Konfindustrija, loop.


 


Zahvaljujemo panelistima i učesnicima foruma na sjajnoj energiji i produktivnoj diskusiji.


Vidimo se naredne godine u još većem broju!

19.03.2024

Imenovan novi generalni direktor kompanije Manpower Srbija

Kompanija Manpower Srbija imenovala je gospodina Damira Nađa za novog generalnog direktora, koji je ovu funkciju zvanično preuzeo od 15. marta 2024. godine.

07.03.2024

Radni HR doručak - Impact driven HR projects

U četvrtak, 07. marta Manpower kompanija je bila domaćin radnog HR doručka gde smo se bavili trenutnim HR i biznis trendovima i predstavili HR projekte koji su imali širok uticaj na zaposlene, kompanije i lokalnu zajednicu.

27.11.2023

4 STUBA BIZNISA - „Prevlast taktike nad strategijom“

Tradicionalno i ove godine, u hotelu Hilton, održan je panel 4 STUBA BIZNISA: „Prevlast taktike nad strategijom“ u zajdničkoj organizaciji Procredit banke, CBS International, IB Interbilanz i Manpower Srbija.