Uloguj se

Deli

Nazad na blog

Održana panel diskusija na temu ROI benefita – Povraćaj investicija u benefite zaposlenih u IT sektoru

U utorak, 09. novembra, kompanija Manpower Srbija je u svojim prostorijama organizovana panel diskusiju na temu „ROI benefita – Povraćaj investicija u benefite zaposlenih u IT sektoru“. Ovom prilikom kompanija je ugostila HR menadžere iz IT kompanija i IT kadrove.

Moderator panela je bila Tijana Polak, IT Talent Acquisition Manager, Manpower Serbia, a panelisti su bili: Filip Kostić, Technical Consultant, Perficient, Dušan Jovanović, Head of Human Resources, sa.global, Emina Hodžić, Customer Success Director, Orgnostic i Lana Mučalov, Regional Manager for Research, Assert International.


 


Neka od pitanja o  kojima je diskutovano tokom panela su: Da li su benefiti koje kompanije nude nešto što zaista privlači ljude? Kako da kategorišemo benefite koji se nude na tržištu? Da li benefiti utiču na veće zadovoljstvo i engagement zaposlenih?


 


Prisutni su imali prilike da čuju podatke iz istraživanja koje je sprovedeno o benefitima zaposlenih, koji su to top benefiti koji se donekle očekuju i imaju najveću vrednost za zaposlene, kao i koji indikatori se koriste upravo za merenje povraćaj ulaganja u sistem benefita. Zanimljiv podatak je da oko 40% zaposlenih smatra da ne može u potpunosti da iskorsiti benefite koje ima poslodavac pruža, dok više od trećine njih nije upoznato šta sve tačno obuhvata njihov paket benefita. U tom smeru razmišljajući, kompanija bi trebalo da postavi jasne ciljeve i komunikacionu strategiju, pre uspostavljanja sistema benefita.


 


Filip Kostić je kategorisao benefite koji se nude na tržištu iz ugla zaposlenog u IT industriji, šta je od benefita značajno za junior, a šta za senior pozicije, a samim tim, prodiskutovali smo i značaj pesonalizacije benefita. Filip je naveo: „Benefita ima različitih. Oni primamljiviji su često i novčano skuplji od drugih. Prvo bih otpisao stoni tenis i stoni fudbal, koji krase skoro svaki oglas koji vidim. Najvredniji benefit bi bio profit šering, kao najbolju motivaciju. Zatim bih naveo privatno penziono i zdravstveno. Veći broj dana godišnjeg i fleksibilno radno vreme je takođe odlično."


 


Dušan Jovanović je podelio sa nama  specifičnosti u IT industriji kada govorimo o benefitima o tome koliko kvantifikacija ROI modela može doprineti HR menadžeru u pristupu kreiranju sistema istih, ali i kreiranju strategije kompanije i procesu donošenja odluka. Dušan je objasnio „da su benefiti jako bitan deo faktor prilikom privlačenja i zadržavanja kadrova u IT industriji ali ne i jedini/odlučujući. Ono što kompanije moraju da ponude je izuzetan karijerni put, razvojni program zaposlenih, zatim da promovišu značaj organizacione kulture i pripadnosti kompaniji za koju rade. Benefiti su samo deo čitavog iskustva." 


 


Emina Hodžić nam je otkrila važnost KPI-eva u sistemu beneficija i kompenzacija, kao i ko diktira izbor benefita na tržištu rada današnjice, a uporedili smo i preseke lokalnog i globalnog tražišta. Emina je naglasila: "Na ekstremno kompetitivnom IT tržištu današnjice jako je bitno da se odluka o implementaciji benefita bazira na kulturi kompanije i kako istu podržati sa datim benefitima kao i feedback-u zaposlenih tj. šta je to što njima zaista daje vrijednost. Svakako je primarni KPI svih benefita njihova iskorištenost i zadovoljstvo krajnjeg korisnika a to je zaposlenik. HR jezikom, koliki je trošak benefita u odnosu na trošak odlazaka zaposlenih."


 


Lana Mučalov je upotpunila priču  zanimljivim i korisnim brojkama o mogućnosti praćenja i merenja povraćaja investicija u benefite usled činjenice da je poslovni ciklus kod jednog poslodavca skraćen. U prilog tome, Lana je rekla: „Važno je kontinuirano i sistematski pratiti odnos troškova i prihoda kompanije i dovesti ih u vezu sa pokazateljima uspešnosti poslovanja poput produktivnosti zaposlenih, posvećenosti, fluktuacije, retencije i sl. Takođe, potrebno je analizirati na koji način promene sistema benefita, koreliraju sa gore pomenutim pokazateljima, u periodu od minimum 2-3 godine, kada se i inače sprovode regularne evaluacije sistema kompenzacija i beneficija.“.


 


Prisutni su aktivno učestvovali u diskusiji deleći svoja iskustva u pogledu kreiranja sistema benefita i praćenja iskorišćenosti istih, a ujedno pokrenuli još zanimljivih tema.


 


U toku diskusije, prisutni su popunili i kratku anketu, a najzanimljivije odgovore možete videti niže:


  


 


Hvala panelistima na veoma zanimljivim i korisnim uvidima, publici na deljenju iskustva i aktivnom uključiivanju i na sjajnoj energiji, radujemo se novim temama!

27.11.2023

4 STUBA BIZNISA - „Prevlast taktike nad strategijom“

Tradicionalno i ove godine, u hotelu Hilton, održan je panel 4 STUBA BIZNISA: „Prevlast taktike nad strategijom“ u zajdničkoj organizaciji Procredit banke, CBS International, IB Interbilanz i Manpower Srbija.

01.07.2023

360° HR rešenja

Zakažite sastanak već danas! Pišite nam na sales@manpowergroup.rs

01.08.2023

HR 360° Solutions

Book a meeting today! Contact us at sales@manpowergroup.rs