Uloguj se

Deli

Nazad na blog

Održana panel diskusija na temu ROI benefita – Povraćaj investicija u benefite zaposlenih u IT sektoru

U utorak, 09. novembra, kompanija Manpower Srbija je u svojim prostorijama organizovana panel diskusiju na temu „ROI benefita – Povraćaj investicija u benefite zaposlenih u IT sektoru“. Ovom prilikom kompanija je ugostila HR menadžere iz IT kompanija i IT kadrove.

Moderator panela je bila Tijana Polak, IT Talent Acquisition Manager, Manpower Serbia, a panelisti su bili: Filip Kostić, Technical Consultant, Perficient, Dušan Jovanović, Head of Human Resources, sa.global, Emina Hodžić, Customer Success Director, Orgnostic i Lana Mučalov, Regional Manager for Research, Assert International.


 


Neka od pitanja o  kojima je diskutovano tokom panela su: Da li su benefiti koje kompanije nude nešto što zaista privlači ljude? Kako da kategorišemo benefite koji se nude na tržištu? Da li benefiti utiču na veće zadovoljstvo i engagement zaposlenih?


 


Prisutni su imali prilike da čuju podatke iz istraživanja koje je sprovedeno o benefitima zaposlenih, koji su to top benefiti koji se donekle očekuju i imaju najveću vrednost za zaposlene, kao i koji indikatori se koriste upravo za merenje povraćaj ulaganja u sistem benefita. Zanimljiv podatak je da oko 40% zaposlenih smatra da ne može u potpunosti da iskorsiti benefite koje ima poslodavac pruža, dok više od trećine njih nije upoznato šta sve tačno obuhvata njihov paket benefita. U tom smeru razmišljajući, kompanija bi trebalo da postavi jasne ciljeve i komunikacionu strategiju, pre uspostavljanja sistema benefita.


 


Filip Kostić je kategorisao benefite koji se nude na tržištu iz ugla zaposlenog u IT industriji, šta je od benefita značajno za junior, a šta za senior pozicije, a samim tim, prodiskutovali smo i značaj pesonalizacije benefita. Filip je naveo: „Benefita ima različitih. Oni primamljiviji su često i novčano skuplji od drugih. Prvo bih otpisao stoni tenis i stoni fudbal, koji krase skoro svaki oglas koji vidim. Najvredniji benefit bi bio profit šering, kao najbolju motivaciju. Zatim bih naveo privatno penziono i zdravstveno. Veći broj dana godišnjeg i fleksibilno radno vreme je takođe odlično."


 


Dušan Jovanović je podelio sa nama  specifičnosti u IT industriji kada govorimo o benefitima o tome koliko kvantifikacija ROI modela može doprineti HR menadžeru u pristupu kreiranju sistema istih, ali i kreiranju strategije kompanije i procesu donošenja odluka. Dušan je objasnio „da su benefiti jako bitan deo faktor prilikom privlačenja i zadržavanja kadrova u IT industriji ali ne i jedini/odlučujući. Ono što kompanije moraju da ponude je izuzetan karijerni put, razvojni program zaposlenih, zatim da promovišu značaj organizacione kulture i pripadnosti kompaniji za koju rade. Benefiti su samo deo čitavog iskustva." 


 


Emina Hodžić nam je otkrila važnost KPI-eva u sistemu beneficija i kompenzacija, kao i ko diktira izbor benefita na tržištu rada današnjice, a uporedili smo i preseke lokalnog i globalnog tražišta. Emina je naglasila: "Na ekstremno kompetitivnom IT tržištu današnjice jako je bitno da se odluka o implementaciji benefita bazira na kulturi kompanije i kako istu podržati sa datim benefitima kao i feedback-u zaposlenih tj. šta je to što njima zaista daje vrijednost. Svakako je primarni KPI svih benefita njihova iskorištenost i zadovoljstvo krajnjeg korisnika a to je zaposlenik. HR jezikom, koliki je trošak benefita u odnosu na trošak odlazaka zaposlenih."


 


Lana Mučalov je upotpunila priču  zanimljivim i korisnim brojkama o mogućnosti praćenja i merenja povraćaja investicija u benefite usled činjenice da je poslovni ciklus kod jednog poslodavca skraćen. U prilog tome, Lana je rekla: „Važno je kontinuirano i sistematski pratiti odnos troškova i prihoda kompanije i dovesti ih u vezu sa pokazateljima uspešnosti poslovanja poput produktivnosti zaposlenih, posvećenosti, fluktuacije, retencije i sl. Takođe, potrebno je analizirati na koji način promene sistema benefita, koreliraju sa gore pomenutim pokazateljima, u periodu od minimum 2-3 godine, kada se i inače sprovode regularne evaluacije sistema kompenzacija i beneficija.“.


 


Prisutni su aktivno učestvovali u diskusiji deleći svoja iskustva u pogledu kreiranja sistema benefita i praćenja iskorišćenosti istih, a ujedno pokrenuli još zanimljivih tema.


 


U toku diskusije, prisutni su popunili i kratku anketu, a najzanimljivije odgovore možete videti niže:


  


 


Hvala panelistima na veoma zanimljivim i korisnim uvidima, publici na deljenju iskustva i aktivnom uključiivanju i na sjajnoj energiji, radujemo se novim temama!

17.05.2023

Održan drugi po redu SME forum u Novom Sadu

U utorak, 16. maja u prostorijama Privredne komore Vojvodine u Novom Sadu organizovali smo drugi po redu SME forum posvećen temama šansi i izazova malih i srednjih preduzeća.

13.03.2023

Tradicionalni koktel sa autorima sekcije #PitaliSmoStručnjake

U četvrtak, 09. marta organizovali smo tradicionalno okupljanje autora tekstova sekcije #PitaliSmoStručnjake u Legatu Petra Lubarde.

18.01.2023

MANPOWER HUNGARY - A NEW MEMBER OF THE MANPOWER REGIONAL GROUP

As of December 15, 2022, Manpower Hungary became the new, sixth, member of the Manpower SEE group. The regional Manpower cluster is richer for another experienced team of about 55 employees and large market potentials.