Uloguj se

Deli

Nazad na blog

Panel “Ekonomski aspekt odliva mozgova”

U utorak, 10. decembra, u hotelu Hyatt, Aleksandar Hangimana, direktor za Balkan kompanije Manpower učestvovao je na panelu na temu “Ekonomski aspekt odliva mozgova”.

Moderator panela je bila Lana Vuković, finansijski direktor kompanije DXC Technology, a panelisti su bili gospodin Aleksandar Hangimana, direktor za Balkan, Manpower, gospodin Vladimir Čupić, generalni direktor, Atlantic grupa, gđa. Aleksandra Drecun, predsednica, Intersection & direktorka za Evropu, Harvard alumni asocijacija i doc. dr Bojan Tubić, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.


Neke od tema o kojima se diskutovalo su: kako se odliv mozgova reflektuje na kvalitet, dostupnost i kadrova, koji su  budući statistički trendovi, ali i koje su zakonske olakšice u cilju privlačenja kvalitetne radne snage u Republici Srbiji.


Na panelu je zaključeno da u Srbiji i regionu zaposleni najviše brinu o visini primanja i izvesnosti posla koji obavljaju, dok u razvijenim zemljama plata nije na prvom mestu po važnosti za zaposlene prilikom odabira poslodavca. Odliv mozgova uzrokuje smanjenu dostupnost kako visokokvalifikovanih, tako i niskokvalifikovanih zaposlenih, kao i rast cene radne snage.  Jedna od dodatnih implikacija je i smanjenje tržišta, pogotovo za robu široke potrošnje. Pored odliva mozgova i negativan prirodni priraštaj utiče na smanjenje populacije, što ima dodatne implikacije na ekonomiju Srbije.


 

19.03.2024

Imenovan novi generalni direktor kompanije Manpower Srbija

Kompanija Manpower Srbija imenovala je gospodina Damira Nađa za novog generalnog direktora, koji je ovu funkciju zvanično preuzeo od 15. marta 2024. godine.

07.03.2024

Radni HR doručak - Impact driven HR projects

U četvrtak, 07. marta Manpower kompanija je bila domaćin radnog HR doručka gde smo se bavili trenutnim HR i biznis trendovima i predstavili HR projekte koji su imali širok uticaj na zaposlene, kompanije i lokalnu zajednicu.

27.11.2023

4 STUBA BIZNISA - „Prevlast taktike nad strategijom“

Tradicionalno i ove godine, u hotelu Hilton, održan je panel 4 STUBA BIZNISA: „Prevlast taktike nad strategijom“ u zajdničkoj organizaciji Procredit banke, CBS International, IB Interbilanz i Manpower Srbija.