Uloguj se

Deli

Nazad na blog

Koliko se Srbija razlikuje od drugih zemalja i koja su trenutno najtraženija zanimanja kod nas?

Prateći svetske trendove i tržište Srbije beleži veliki rast poslednjih godina u okviru industrije informacionih tehnologija. Razvoj novih tehnologija uslovljava sve veću potražnju za kadrovima koji će razvijati softvere.

Aleksandar Hangimana, Managing Director Balkans, Manpower


 


Ukoliko bismo poređenje napravili sa najbližim zemljama u regionu, svakako bi mogli da izdvojim Srbiju kao najrazvijeniju što se tiče tržišta rada i potražnje sa novim radnim mestima. Set zakona i bilateralnih akata sa raznim državama globalno učinilo je Srbiju vrlo atraktivnom u oblasti kako direktnih tako i indirektnih stranih investicija.


 



Najviši skok beleži automotive industrija koja sa sobom povlači još neke od globalnih logističkih korporacija. Metal & Mining takođe su u porastu. Zahvaljujući kvalitetnom obrazovnom sistemu u Srbiji kao i dobrom poznavanju stranih jezika u široj populaciji Srbija je danas jedna od najatraktivnijih lokacija za BPO i tzv. shared centre biznis modele usmerene kao eksteritorijalna podrška za razne segmente u industriji.


 



Tako da sve ovo navedeno implicira da će tražnja za visokoobrazovanom i kvalitetnom radnom snagom biti u konstantnom porastu u Srbiji.


 



Što se tiče tržišta rada u Crnoj Gori ono kao teritorijalno manje u odnosu na Bosnu i Hercegovinu i Srbiju najviše je fokusirano na dalji razvoj turizma i usluga, stoga najtraženja zanimanja vezana su za ta dva sektora. Sličan trend je sa tržištem rada je u Albaniji dok u Makedoniji proizvodni sektor uzima glavni primat budući da je glavna strategija Makedonije usmerena na nove FD investicije u proizvodnom sektoru.


 



Bosna i Hercegovina sa druge strane ima veliki potencijal u ljudskom kapitalu i resursima, i po tom je slična Srbiji, ali je dinamika kretanja radne snage kao i brzina procesa uslovljena velikim brojem administrativnih prepreka. Nedavno otvorena kancelarija kompanije Manpower u Sarajevu je samo potvrda da i pored prepreka Bosna i Hercegovina je već na putu da bude šire prepoznata za investitore jer svakako poseduje kvalitetne kadrove i prostora za dalji razvoj gotovo u svakom segmentu.


 



Prateći svetske trendove i tržište Srbije beleži veliki rast poslednjih godina u okviru industrije informacionih tehnologija. Razvoj novih tehnologija uslovljava sve veću potražnju za kadrovima koji će razvijati softvere.


 



Svetske potrebe a tako i lokalne potrebe u pogledu zanimanja i profesija biće usmerene sa jedne strane na sve više specijalističkih i profilisanih zanimanja sa tehničkim, ekonomsko-finansijskim, medicinskim, poljoprivrednim obrazovanjem. A s druge strane zbog velike diverzifikicije i globalnosti savremenog biznisa profesije koje će u sebi moći da sintetišu raznolikost znanja i informacija biće potrebene za kordinaciju i vođenje potpuno različitih timova.


 



Obrazovni sistem Srbije daje vrlo dobru podlogu za dalju nadgradnju neophodno je samo da u svaki kurikulum u srednjim školama kao i fakultetima uvedemo određen deo nastave koja se oslanja u potpunosti na privredu i realan sektor. Jedino na taj način ćemo omogućiti da budući kadrovi budu spremni za izazove tržišta rada kao i globalnim kretanjima koja nas svakako dotiču.

19.03.2024

Imenovan novi generalni direktor kompanije Manpower Srbija

Kompanija Manpower Srbija imenovala je gospodina Damira Nađa za novog generalnog direktora, koji je ovu funkciju zvanično preuzeo od 15. marta 2024. godine.

07.03.2024

Radni HR doručak - Impact driven HR projects

U četvrtak, 07. marta Manpower kompanija je bila domaćin radnog HR doručka gde smo se bavili trenutnim HR i biznis trendovima i predstavili HR projekte koji su imali širok uticaj na zaposlene, kompanije i lokalnu zajednicu.

27.11.2023

4 STUBA BIZNISA - „Prevlast taktike nad strategijom“

Tradicionalno i ove godine, u hotelu Hilton, održan je panel 4 STUBA BIZNISA: „Prevlast taktike nad strategijom“ u zajdničkoj organizaciji Procredit banke, CBS International, IB Interbilanz i Manpower Srbija.