Uloguj se

Deli

Nazad na blog

Održan panel na temu „Kriterijumi poslovnog uspeha u 2023. kroz trendove 5 stubova biznisa“

U četvrtak, 20. oktobra 2022. godine u hotelu Metropol, održan je sada već tradicionalni panel „5 stubova biznisa“ na temu „Kriterijumi poslovnog uspeha u 2023. kroz trendove 5 stubova biznisa “.

Poslednjih nekoliko godina svetsku privredu zadesilo je puno neplaniranih događaja. Kroz debatu analizirano je kako se sve ovo preslikalo na globalnu i domaću privredu, kao i koji su to potencijalni katalizatori pozitivnih privrednih kretanja.


 


Postavlja se pitanje šta su glavni kriterijumi poslovnog uspeha? Na vrhu ove piramide poslovnog uspeha, profit polako sustiže retencija kadrova, mentalno zdravlje zaposlenih, ali i zelena transformacija. Sve ovo se reflektuje na mesto i prostor rada, upravljanje kadrovima, pravima zaposlenih, ali i finansije i investicije.


 


Panelisti ovog događaja su bili: Aleksandar Hangimana, generalni direktor za JIE, Manpower, Bojan Žepinić, rukovodeći partner, TPA Srbija, Goran Živković, generalni direktor, CBS International, Igor Anić, predsednik Izvršnog odbora, ProCredit banka, dok je moderator bila Ljubica Tomić, osnivač i partner, Advokatska kancelarija TSG. Komunikacioni i programski partner događaja je Business Intelligence Institute.


 


Kompanije su se suočile sa ogromnim izazovima i pretrpele su neverovatnu količinu promena u proteklih nekoliko godina, a to se neće usporiti ni u 2023. Prvo se desio Covid koji je potpuno promenio koncept poslovanja u mnogim industrijama, potom se desio i rat u Ukrajini. Svakako, CBS International svake godine ostvaruje rast, praktično od svog osnivanja i tu uzlaznu putanju treba da zadržimo i dalje. Da bi se to desilo, u ovim izmenjenim uslovima ćemo svi uložiti maksimalne napore. Kada pričamo o klijentima, pre svega važno je istaći da usled promene načina i uslova rada, jedna grupa naših klijenata je ušla u hibernaciju, a opet sa druge strane drugi klijenti su se aktivirali, tako da ne očekujemo veće turbulencije”, izjavio je Goran Živković, generalni direktor, CBS International.


 


Bojan Žepinić, rukovodeći partner, TPA Srbija, je prokomentarisao pojam  Friendshoring” kao relativno nov termin, uspostavljen u prethodnih šest meseci. Novina koju on uvodi u odnosu na postojeći off-shoring” je da se proizvodnja iz razvijenih zapadnih zemalja preusmerava neisključivo prema pristupačnijim lokacijama (sa manjim platama, porezima, itd.), već i da takve lokacije (države) moraju da bude politički kompatibilne sa zemljom odakle proizvodnja dolazi. Ovo je svakako posledica tekućeg geostrateškog, političkog i vojnog sukoba između Zapada i Istoka i stavljanja ekonomskih interesa iza ranije navedenih”. 


 


Igor Anić, predsednik Izvršnog odbora ProCredit banke a.d Beograd  je dodao da „po pravilu, projekti ili investicije koji ne mogu da istrpe značajnije oscilacije u troškovima pozajmljivanja i nisu dobro postavljeni projekti. Ono što više utiče na odluku da li investirati ili ne, jeste investiciona klima i stepen sigurnosti i izvesnosti koje investitori imaju za dolazeći period, a imajući u vidu geopolitičku situaciju i postojeće ili potencijalne tržišne poremećaje. U ovom segmentu postoji dosta neizvesnosti u poslednjih nekoliko meseci i upravo to može da uspori ili odloži neke investicije za naredni period. Sa druge strane, svaka kriza predstavlja i šansu za nove poslovne prilike i dosta privrednika upravo u tom kontekstu mogu potražiti svoju šansu”.


 


 Investitori iz tzv. DACH prostora, a naročito kompanije u oblasti industrijske proizvodnja iz Nemačke, traže nove lokacije za svoju proizvodnju. Uz standardni kriterijum  cene radne snage, sada jača geografski faktor. Nearshoring proces stavlja i Srbiju u fokus za premeštanje proizvodnje (naročito iz Kine) u zemlje bliže matičnoj zemlji“ izjavila je Ljubica Tomić, osnivač i partner, Advokatska kancelarija TSG.


 


Uzimajući u obzir odliv i deficit radne snage, ali i potencijal „uvoza“ radne snage, Aleksandar Hangimana, generalni direktor za JIE, Manpower, je izjavio da „još uvek ne postoji sistemsko rešenje za uvoz radne snage, jer je ovaj model za sada rezervisan samo za pojedine industrije. Gotovo da ne postoji radna pozicija za koje nam kandidati nisu dificitarni, te je integralan pristup ovom problemu izuteno važan. Za početak, bilo bi korisno fokusirati se na zadržavanje profila koji imaju širi društveni značaj kao što je medicinsko osoblje“.

19.03.2024

Imenovan novi generalni direktor kompanije Manpower Srbija

Kompanija Manpower Srbija imenovala je gospodina Damira Nađa za novog generalnog direktora, koji je ovu funkciju zvanično preuzeo od 15. marta 2024. godine.

07.03.2024

Radni HR doručak - Impact driven HR projects

U četvrtak, 07. marta Manpower kompanija je bila domaćin radnog HR doručka gde smo se bavili trenutnim HR i biznis trendovima i predstavili HR projekte koji su imali širok uticaj na zaposlene, kompanije i lokalnu zajednicu.

27.11.2023

4 STUBA BIZNISA - „Prevlast taktike nad strategijom“

Tradicionalno i ove godine, u hotelu Hilton, održan je panel 4 STUBA BIZNISA: „Prevlast taktike nad strategijom“ u zajdničkoj organizaciji Procredit banke, CBS International, IB Interbilanz i Manpower Srbija.