Uloguj se

Rekli smo o...

07.04.2021

Petra Spasojević, Team Lead for Junior Achievements & Executive Placement Consultant, Manpower

Šta preporučujemo top menadžerima kada traže drugi posao?

Situaciju traženja novog posla, bilo aktivno ili kroz tzv. ispitivanje tržišta, svi kandidati, a naročito C-level profili, trebalo bi da dočekaju spremni. To se pre svega odnosi na umrežavanje, kako sa pripadajućom poslovnom zajednicom, poslovnim tj. privrednim komorama, profesionalnim udruženjima i asocijacijama, tako i putem ciljanog networking-a, kao što je povezivanje sa konsultantima i recruitment agencijama.

Manpower kompanija prisutna je na tržištu Srbije od 2008. godine i poznaje tržišne trendove i kretanja u okviru različitih industrija, kako u okviru malih i srednjih, tako i u segmentu velikih internacionalnih, ali i domaćih i regionalnih kompanija. Kompanija Manpower poseduje veliki fundus znanja i iskustava, a godišnje obavi oko 30.000 intervjua sa kandidatima. Ovo pruža dobru bazu za razumevanje tržišnih okolnosti, a iskusni konsultanti su u poziciji da pruže dodatne informacije kandidatima, kao i savet i podršku prilikom razmatranja karijerne promene.

Održavanje kontakta sa executive search konsultantima u oblasti regrutacije posebno je važno za kandidate na top menadžment pozicijama, što predstavlja jedan od ključnih načina da se ostane u toku sa tržišnim promenama.

Iz našeg iskustva, otvorenost za poslovne prilike je u pozitivnoj korelaciji sa daljim karijernim razvojem i prilikama koje u potpunosti odgovaraju kvalifikacijama i preferencijama samog kandidata. Preporuka našeg tima je da kandidati budu responzivni i otvoreni za razgovore, jer će u direktnom kontaktu sa našim konsultantima moći da dobiju informacije koje su od suštinske važnosti kako bi mogli adekvatno razmotriti potencijalni novi angažman, a koje ne stoje u samom opisu posla. Mi se u procesu regrutacije i selekcije kandidata jednako vodimo kako zahtevima klijenta s jedne strane, tako i očekivanjima samih kandidata, sa druge strane. Adekvatno uklapanje je mera uspeha i zadovoljstva za obe strane.

Kako su promene u današnje vreme znatno češće u odnosu na neke ranije prakse, važno je da budemo svesni da ćemo svi u nekom trenutku svoje karijere biti u potrazi za novim zaposlenjem. Otvoren odnos, kao i odnos od poverenja su nešto što kompanija Manpower neguje sa kandidatima, budući da smatramo da je partnerski odnos koji negujemo sa našim kandidatima, kao i klijentima, odlučujuća karika kada je u pitanju poslovni uspeh.

Nakon što prihvatite poziv za razgovor za određenu poziciju, veoma važan deo jeste sama priprema. Pod pripremom podrazumevamo kako pripremu samoprezentacije svojih sposobnosti, rezultata i dostignuća, tako i pripremu za konkretnu poziciju, te kompaniju o kojoj je reč. Ukoliko ste se prethodno umrežili sa zajednicom, vrlo lako možete doći do informacija i mimo onih koje su Vam javno dostupne, tj. informacije sa interneta. Konsultanta sa kojim ste prethodno razvili dobar profesionalni odnos uvek možete nazvati i zamoliti za dodatne informacije ukoliko ih poseduje. Ukoliko je duže vreme prošlo od kako ste poslednji put bili sa "druge strane stola" tj. kandidat, od konsultanta možete dobiti korisne savete kako biste se potencijalnom novom poslodavcu predstavili u najboljem mogućem svetlu.

Jedan od ključnih faktora pri odabiru bilo kog člana tima, pa i top menadžera je upravo njihova motivacija, kao i generalni stav sa kojim dolaze na razgovor za posao. Praksa je pokazala da se najveći otpor prilikom procesa selekcije kod top menadžera razvija u onim slučajevima kada je testiranje jedan od obaveznih koraka u samom procesu. Naše iskustvo govori da provera reference kod bivšeg poslodavca može pružiti značajne dodatne informacije o načinu funkcionisanja kandidata u organizaciji, liderskim veštinama, ključnim kompetencama ili prostoru za unapređenje. S druge strane, treba uvažiti i činjenicu da je u nekim kompanijama ustaljena praksa testiranja za sve pozicije, kao i to da je krajnji cilj dodatno utvrditi uklapanje pojedinca u konkretnu organizacionu strukturu i tim. Naše kolege iz partnerske kompanije Assert imaju dugogodišnje iskustvo u psihološkoj proceni u okviru različitih industrija i senioriteta pozicija, uvažavajući jedinstvenost svake organizacije i pojedinca.

Planiranje karijernog puta i dugoročni planovi za dalji karijerni razvoj, odnosno lični razvoj u najširem smislu predstavljaju osnovu za uspeh. Kako tvrdi Herminia Ibarra, jedna od najcenjenijih predavača iz oblasti liderstva i karijernog razvoja, u današnjem svetu uspeva growth mindset, nasuprot fixed mindset koji podrazumeva težnju ka uspehu i izbegavanje neuspeha po svaku cenu. Ibarra tvrdi da se uspeh, bilo lični ili vezan za biznis, može ostvariti onda kada se okrenemo paradigmi stalnog učenja, umesto perspektivi da sve već znamo (From know-it-alls to learn-it-alls).

Na jednostavan način svaki kandidat može povećati svoju vidljivost i umnožiti šanse za zaposlenje. Pregledno napisan CV gde se ističu ključne stavke karijere, personalizovana aplikacija za svaku poslovnu priliku, kao i ažuriran LinkedIn profil, su načini koji ne oduzimaju mnogo vremena, a u mnogome doprinose vašoj poziciji u bilo kom konkursu za posao.

Veoma koristan savet jeste i otvorenost i fleksibilnost ka novim idejama i prilikama, kako po pitanju dogovora pri različitim selekcionim koracima, tako i po pitanju tržišnih prilika i industrije. Vrlo često se dešava da tek u razgovoru sa iskusnim konsultantom osoba može steći uvid u kojim se još industrijskim granama/nišama na najbolji mogući način mogu iskoristiti razvijene kompetence i generalno znanje i iskustvo kandidata. Sa druge strane, često možete dobiti savete i po pitanju ograničenja i rizika promene tržišta/industrije.

Za sva dodatna pitanja, dileme i sugestije, executive placement konsultanti kompanije Manpower stoje Vam na raspolaganju.

Mi brinemo o ljudima i ulozi koju posao igra u njihovim životima. Prepoznajemo svačiji doprinos našem uspehu – naših zaposlenih, naših klijenata i kandidata. Mi smo tu da Vam pomognemo da ne napravite pogrešan korak u daljoj karijeri i da Vam olakšamo ceo proces koji je već dosta sam po sebi stresan. Delimo naše znanje, ekspertizu, kao i resurse, kako bi svako razumeo šta je bitno sada i šta su naredna dešavanja na tržištu rada.